با پیشرفت روزافزون علم و تکنولوژی، هر روز شاهد ابداع ابزار جدید و فوق پیشرفته هستیم. در گذشته تلفن همراه تنها ابزاری برای برقراری تماس بود اما امروزه با روی کار آمدن گوشی های هوشمند، علاوه بر تماس راه های ارتباطی بین افراد بسیار بیشتر شده و اغلب مردم حتی با همین وسیله کوچک می توانند کسب درآمد کنند.خانه هوشمند نیز یکی از مواردی است که این روز ها هدف اصلی کمپانی های فعال در حوزه فناوری قرار گرفته است.
اما خانه هوشمند چیست؟ ما در این مقاله به چیستی، مزایا و معایب خانه هوشمند، انواع آن و بهترین های خانه هوشمند خواهیم پرداخت. پس اگر شما نیز کنجکاو هستید که درباره این تکنولوژی روز دنیا بیشتر بدانید با ما همراه باشید.
خانه هوشمند چیست؟
همه ما در زندگی روزمره خود از وسایل و ابزار هوشمند مانند: تلفن همراه، ساعت های زنگ دار، درب های اتوماتیک، گاز های تایمردار و … استفاده می کنیم. اما در بحث خانه هوشمند دقیقاً منظور از هوشمندسازی چیست؟ محصولات خانه هوشمند چه ابزاری هستند و به چه صورت عمل می کنند؟ اگر بخواهیم به زبانی ساده خانه ها و ساختمان های مدرن و به اصطلاح هوشمند را تعریف کنیم، باید بگوییم که در این نوع خانه ها تمامی ابزار و لوازم برقی به یک سیستم کنترل مرکزی متصل هستند.
بنابراین شما می توانید تمام ابزار های برقی خانه خود را در هر کجا که باشید، حتی کشور دیگر، به راحتی کنترل کنید. این کنترل و نظارت بر خانه از راه دور باعث افزایش امنیت ساختمان می شود. به عبارت دیگر خانه هوشمند به معنی کنترل پذیر بودن ساختمان گفته می شود. در حقیقت هدف اصلی از ساخت خانه های هوشمند ایجاد آسایش و امنیت برای افراد است.
امروزه از روش ها و تکنیک های بسیاری برای هوشمند سازی ساختمان ها استفاده می شود که از جمله آن ها می توان به کنترل نور، دما، سیستم های امنیتی، آبیاری گیاهان و … اشاره کرد. در واقع هوشمندسازی ساختمان ها می تواند باعث بهبود شرایط زندگی اقراد سالمند و معلول، همچنین صرفه جویی در انرژی و هزینه های نگهداری ساختمان شود.
اجزای خانه هوشمند
پکیج کامل خانه هوشمند باید دارای اجزایی مانند: سیستم های کنترل دما، روشنایی، پرده های برقی، مدیریت مصرف انرژی، سیستم امنیتی، صوتی، تصویری و تجهیزات ارتباطی بین کاربران و سیستم باشد. محصولات خانه هوشمند موجود در بازار نیز روز به روز بیشتر می شوند. در حال حاضر نیز ابزار هوشمند بسیار زیادی را می توانید در بازار بیابید که از جمله آن ها می توان به لامپ های هوشمند، یخچال فریزر ها، اجاق گاز ها، تشخیص دهنده های دود، قفل های هوشمند و … اشاره کرد.
مزایا و معایب خانه هوشمند
این سیستم دارای مزایای بسیار زیادی است که از آن ها می توان به استفاده از کلید های لمسی (اثرانگشتی و …) به جای کلید های قدیمی و سنتی که امنیت پایینی داشتند، افزایش امنیت کودکان و آسایش اعضای خانواده به واسطه کنترل هوشمند و از راه دور، قابلیت کنترل و نظارت بر اجزای خانه تنها با استفاده از یک مانتیور لمسی (تلفن همراه و …)، دکوراسیون شیک و مدرن ساختمان بر اساس سلایق شخصی افراد، آگاه شدن از زمان ورود و خروج کودکان در ساعاتی که والدین در منزل حضور ندارند.
تنها با ارسال یک پیامک یا هشدار، طراحی نورپردازی، موسیقی، میزان سرمایش و گرمایش و … برای هر اتاق و هر قسمت از خانه، قابلیت طراحی و تعریف سناریو های متفاوت برای هر بخش از ساختمان (اتاق کودک، اتاق کار و …)، توانایی کنترل پرده ها با تعریف سناریو، افزایش امنیت به دلیل دارا بودن قابلیت کنترل و نظارت بر خانه در روز های مسافرت، آبیاری گیاهان و گلدان های ساختمان با تعریف سناریو، غذا دادن به حیوانات خانگی، شناسایی تجهیزات معیوب یا پرمصرف، سیستم های اطفای حریق و … اشاره کرد.
این سیستم ها نیز همانند دیگر ابزار های مورد استفاده دارای معایبی نیز می باشند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– اولین عیب این سیستم را می توان در هزینه نصب بالای آن ها دانست. هوشمندسازی ساختمان ها چه در هنگام ساخت خانه و چه پس از آن هزینه های بسیار زیادی را در پی دارد. از طرفی هر چه بخش های بیشتری از ساختمان درگیر هوشمندسازی شوند، هزینه کار افزایش خواهد یافت.
– زیرساخت های پیچیده و سنگین در اجرای این طرح یکی دیگر از معایب خانه های هوشمند است. هنگام نصب خانه هوشمند معمولاً سیم کشی های بسیار زیاد و پیچیده و ابزار های متفاوت زیادی مورد استفاده قرار می گیرد.
– عیب یابی این سیستم های نیز بسیار پیچیده و نیازمند تخصص است. از این رو افراد نمی توانند خود به تنهایی مشکل سیستم را رفع کنند و باید حتماً از افراد متخصص در این زمینه کمک گرفت.
– اغلب سیستم های هوشمندسازی دارای کاربری بسیار پیچیده ای هستند. زیرا تجهیزات مورد استفاده در این سیستم اغلب خارجی بوده و دارای منو و رابط کاربری انگلیسی زبان هستند. به همین دلیل استفاده از این تجهیزات برای افراد مسن و کودکان که آشنایی چندانی با آن ندارند، قدری دشوار است.
اگر میخواهید با اسمارت هوم آشنا شوید پیشنهاد میکنیم مقاله مربوطه را مطالعه نمایید.
سیستم کنترل خانه هوشمند چیست؟
خانه های هوشمند انواع و اقسام متفاوتی دارند که هر کدام امکانات متفاوتی را در اختیار شما قرار می دهند. سیستم Control4 یکی از سیستم هایی که در هوشمندسازی خانه مورد استفاده قرار می گیرد. اما این سیستم چه بخش هایی از یک خانه را هوشمند می کند؟
اگر در پی خرید سشوار برای خانه یا سالن خود هستید می توانید مقاله بهترین سشوار را مطالعه کنید تا انتخاب بهتر و دقیق تری داشته باشید.
۱٫ روشنایی و نورپردازی:
یکی از بخش هایی که در سیستم کنترل ۴ خانه هوشمند، هوشمندسازی می شود بخش روشنایی و نورپردازی است. ابزار های مورد استفاده برای این کار شامل سوئیچ ها و دیمر های هوشمند هستند که کنترل میزان نورپردازی و روشن و خاموش کردن لامپ ها را امکان پذیر می کنند. با استفاده از این امکان شما می توانید سناریویی مبنی بر این که در چه زمانی کدام بخش نورپردازی بیشتر یا کمتری داشته باشد را تعریف کنید.
به عنوان مثال: می توانید برنامه ای را اجرا کنید که هنگام خروج همه افراد از منزل، تمامی لامپ ها با زدن یک کلید یا دکمه خاموش شوند و به محض ورود شخص یا اشخاص لامپ ها روشن شوند.
۲٫ سیستم گرمایش و سرمایش:
یک سیستم کنترل ۴ از تجهیزات و ابزار سرمایشی و گرمایشی موجود مانند: اسپیلت، فن کوئل، برخی شومینه ها و … جهت یکپارچه سازی با سیستم خانه هوشمند استفاده می کند. قابلیت کنترل گرمایش و سرمایش خانه به ویژه برای کسانی که در شهر های یگر خانه یا ویلایی دارند بسیار اهمیت دارد. زیرا می توانند قبل از ورود به خانه سیستم گرمایشی یا سرمایشی را روشن کنند تا فضای خانه دمای مطلوبی داشته باشد.
۳٫امنیت
یکپارچه بودن همه چیز در سیستم کنترل ۴ از مزیت های اصلی آن محسوب می شود. چرا که شما می توانید با استفاده از رابط های کاربری که در خانه نصب شده، بخش های امنیت مانند: دزدگیر، سنسور دما، نور و حرکتی را همزمان کنترل و بر انجام آن ها نظارت داشته باشید. همچنین می توانید با استفاده از تصاویر امنیتی دوربین های مدار بسته ساختمان خود را در روز هایی که به دور از شهر و خانه خود هستید، کنترل کنید.
۴٫ تلویزیون و سینمای خانگی
یکی دیگر از بخش های بسیار مهم این سیستم یکپارچه سینمای خانگی و تلویزیون است. این سیستم تمامی ابزار های مربوط به تماشای فیلم از دی وی دی پلیر گرفته تا ماهواره را یکپارچه می کند و شما می توانید تنها با استفاده از یک ریموت کنترل هوشمند هر فیلمی را در هر جای خانه تنها از روی یک هارد تحت شبکه پخش کنید.
۵٫ کنترل و پخش موسیقی در فضای خانه
شما با راه اندازی و نصب خانه هوشمند کنترل ۴ می توانید موسیقی ها و آهنگ های متفاوتی را به صورت همزمان در نقاط مختلف ساختمان پخش کنید. پخش موسیقی از موبایل و هارد تحت شبکه، دسته بندی آهنگ ها، رادیو های اینترنتی و سرویس های پخش موسیقی رایگان از دیگر امکانات این بخش به شمار می روند.علاوه بر این موارد در سیستم کنترل ۴ خانه هوشمند پرده های برقی، جک های برقی شامل: در های پارکینگ، در های ورودی و خروجی، سایبان ها سقف های متحرک و …، آبیاری باغچه، کنترل استخر، جکوزی و … نیز یکپارچه سازی می شوند.
این سیستم کنترل بهترین خانه هوشمند جهان در این ۵ سال اخیر بوده که ایمنی بسیار بالا، محصولات باکیفیت، سهولت در نصب خانه هوشمند، قابلیت ارتقا، کارکرد ساده برای کودکان و سالمندان، هزینه بسیار کم نسبت به تجهیزات و امکانات مورد استفاده، امکان اجرای آن حتی در پروژه های ساختمانی تکمیل شده، محیط کاربری بسیار ساده و قابل فهم و … دارد.
خانه هوشمند bms
سیستم خانه هوشمند bms یکی دیگر از سیستم های موجود در این حوزه است که در آن تجهیزات و امکانات با توجه به نیاز کاربر و ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین سیستمی است که به صورت خودکار و در صورت نیاز بسته به شرایط محیطی و نیاز ساختمان در آن زمان از تجهیزات هوشمندسازی استفاده می شود.
در این نوع سیستم قسمت های مختلف تحت کنترل شامل: تأسیسات مکانیکی، سیستم تهویه مطبوع (HVAC) و روشنایی است که می تواند به سیستم های ایمنی، آتش نشانی، تنظیم دسترسی، تأمین اضطراری برق و … نیز تسری یابد.در واقع در این نوع سیستم هوشمندسازی تمامی اعمالی که اعضای ساختمان به صورت ارادی و غیرارادی روزانه انجام می دهند، توسط سیستم به صورت خودکار انجام می گیرند.
این کار نه تنها باعث صرفه جویی در زمان و هزینه نیروی انسانی می شود، بلکه کاهش مصرف و هزینه های انرژی، کاهش خطاپذیری و افزایش اثربخشی سیستم را نیز در پی دارد. بنابراین با اجرای این سیستم تمامی تجهیزات برقی و کنترلی خانه با توجه به شرایط محیطی به صورت خودکار توسط سیستم کنترل می شوند. از روشنایی خانه گرفته تا سیستم های گرمایشی، دزدگیر و … همگی به صورت خودکار انجام می گیرند.
یک سیستم مدیریت ساختمان یا Building management system به اختصار BMS دارای توابع کنترل، نمایش و بهینه سازی است. این سیستم بر سیستم های قدرت مانند: ذخیره انرژی و تأمین برق اضطراری، سیستم های ت/دمین روشنایی، گرمایش و سرمایش، ایمنی و بازدید، تنظیم دسترسی، آتش نشانی، کنترل آسانسور ها و بالابر ها، سیستم آبرسانی مانند: قطع و وصل جریان آب در مواقع مختلف، آبیاری گیاهان و … بسته به نیاز ساختمان و درخواست کاربران نیز قابل لحاظ شدن است.
چرا در هوشمندسازی ساختمان استفاده از میکروکنترلر avr مناسب تر است؟
کسانی که در حوزه هوشمندسازی ساختمان فعالیت دارند، می دانند که خانواده های مختلفی از میکروکنترلر ها وجود دارد. اما به صورت کلی نمی توان گفت کدام یک از آن ها گزینه مناسب تری برای استفاده در سیستم های هوشمندسازی است. با این حال در برخی کاربرد های خاص و با توجه به خصوصیات داخلی بعضی میکروکنترلر ها می توان در موارد ویژه ای از میکروکنترلر avr به عنوان بهترین گزینه یاد کرد.
خانه هوشمند با avr دارای ویژگی هایی خاص از قبیل: بهترین MCU برای حافظه فلش در جهان، سیستمی با بهترین هماهنگی، بالاترین کارایی و اجرا در CPU، کد هایی با کوچکترین سایز، حافظه خود برنامه ریز، واسطه JTAG که با ۱/۱۱۴۹ IEEE سازگار است، سخت افزار ضرب کننده روی خود، بهترین ابزار ها برای پیشرفت و ترقی، حالات زیاد به منظور ترفیع دادن یا آپگرید، توان مصرف پایین و …. است که آن را از دیگر میکروکنترلر های موجود در بازار متمایز می کند.
نمونه هایی از بهترین خانه هوشمند ایران و جهان
تا کنون پروژه های هوشمندسازی بسیاری در جهان اجرا شده که از جمله بهترین خانه هوشمند می توان به عمارت بیل گیتس در واشنگتن اشاره کرد. این خانه از هوشمندترین خانه های جهان محسوب می شود و تمامی وسایل آن دارای کد امنیتی هستند. از این رو در مهمانی ها و مراسمات به افراد دعوت شده کد هایی به منظور استفاده راحت تر از وسایل داده می شود. در ایران نیز شرکت های زیادی در زمینه هوشمندسازی فعالیت دارند و پرو ژهای بسیاری را اجرا کرده اند.
به عنوان مثال ساختمان سارینا یکی از پروژه های خانه هوشمند اصفهان است که در آن سیستم های هوشمندسازی در تمامی واحد ها اجرا شده است. از جمله امکانات این ساختمان می توان به کنترل سرمایش و گرمایش، پرده ها، آیفون هوشمند با امکان ضبط تصاویر، تماس با نگهبانی، کنترل روشنایی و … نام برد. این تنها نمونه ای از خانه هوشمند ساخت ایران است.
علاوه بر این در شهر های مختلف کشور، شرکت خانه هوشمند بسیاری وجود دارند که به عنوان وارد کننده یا تولیدکننده تجهیزات هوشمندسازی فعالیت دارند. شرکت های واردکننده معمولاً تجهیزات چینی را به کشور وارد و از آن ها در پروژه های خود استفاده می کنند. از شرکت های معروف ایران در این زمینه می توان به پلان، اکسیس و هوشمند پارس، آویتا، لوکسین، فناوری هوشمند ایلیا و آرمینا اشاره کرد.
جمع بندی
ما در این مقاله سعی کردیم به صورت خلاصه مفهوم خانه هوشمند، مزایا و معایب آن و دو نوع سیستم هوشمندسازی را برای شما عزیزان ارائه دهیم. شما عزیزان می توانید با یک سرچ ساده اطلاعات بیشتری درباره بهترین شرکت های خانه هوشمند ایرانی معرفی شده در این محتوا به دست آورید و از بین آن ها نیز بهترین را برای ساختمان خود انتخاب کنید.
برای اطلاع از قیمت های محصولات خانه هوشمند نیز می توانید از فروشگاه خانه هوشمند که به صورت اینترنتی فعالیت دارند، استفاده کنید و تا حدی از هزینه اجرای این کار مطلع شوید. یک فروشگاه خانه هوشمند تمامی تجهیزات و ابزار مورد استفاده در راستای هوشمندسازی ساختمان را با ذکر مشخصات کامل به کاربران ارائه می دهد.