فلوت یکی از محبوبترین و در عین حال قدیمیترین سازهای جهان است که افراد زیادی به نواختن آن علاقمند هستند. این ساز قابلیت نواخته شدن به صورت سولو (تکنوازی) و همچنین به همراه سایر سازها (گروه نوازی) را دارد و میتوان از آن در سبکهای موسیقی راک، جاز، پاپ و… استفاده کرد. در صورتی که برای اولین بار پا به دنیای موسیقی، آن هم از نوع فلوت میگذارید، احتمالا از خود میپرسید فلوت چیست، فلوت جز کدام سازهاست و انتخاب نوع مناسب آن، یکی از دلهره آورترین مراحلی است که پیش روی خود خواهید داشت.
ساز فلوت مدلهای متنوعی دارد که هر کدام از آنها نیز ویژگیهای خاص خودشان را دارند. به همین دلیل انتخاب مناسبترین گزینه برای شروع میتواند کمی چالش برانگیز باشد. اما این کار غیر ممکن نیست و ما اینجاییم تا با مقاله معرفی انواع فلوت و بهترین فلوت شما را برای یک انتخاب آگاهانه و منحصر به فرد یاری کنیم. پیش از هر چیز تکلیفتان را با میزان بودجه، نوع نیاز و خواستههایی که از یک ساز فلوت (ساز فولوت) دارید، مشخص کنید. سپس با بررسی انواع مدلها و ویژگیهای آنها، آنچه را که برای شما بهترین فلوت است، انتخاب کنید.
فلوت چیست؟
فلوت از انواع سازهای بادی است که نوازنده با دمیدن در سوراخی که در سر آن تعبیه شده و همزمان به کمک باز و بسته کردن حفرههایی که روی بدنه آن قرار دارد (با استفاده از سر انگشتان)، آن را مینوازد اما امروزه با تغییر شکل و جنس فلوت، این حفرهها با استفاده از کلیدهایی روی بدنه کنترل میشوند. این ساز بادی از پهلو نواخته شده و نوازنده باید آن را در کنار صورت و در راستای شانه خود قرار دهد.
میتوان گفت خاستگاه اصلی ساز فلوت، کشور چین بوده و عمر آن در حدود چند هزار سال تخمین زده شده است. در این کشور انواع مختلفی از فلوت وجود دارد که همه آنها به عنوان فلوت چینی شناخته میشوند. در قدیم فلوت همچون نی از چوب ساخته میشد ولی با گذشت زمان، جنس آن به آلیاژ و فلز تغییر پیدا کرد. امروزه شکل جدیدی از فلوت در ارکستر سمفونیکها نواخته میشود که در واقع از اوایل قرن هجدهم در آلمان، توسط شخصی به نام بوهم پدید آمد.
تا پیش از نوآوری بوهم، نواختن فلوت اندکی دشوار بود؛ زیرا باز و بسته کردن حفرههای روی ساز، تماما به کمک حرکت انگشتان دست انجام میشد که این خود نواختن ساز را بسیار دشوار میکرد. اما بوهم توانست تغییراتی را در نوع طراحی فلوت ایجاد کند. او با استفاده از میلهها، فنرها و پدهایی که در ساختار این ساز تعبیه کرد، و همچنین به کمک ایجاد برخی برشهای جدید توانست امکان بسته شدن همزمان چند کلید متعدد را فراهم کند. بدین ترتیب نواختن فلوت برای نوازندگان بسیار آسانتر شد و افراد بیشتری به نواختن آن تمایل نشان دادند.
فلوتی که امروزه در دست نوازندگان میبینید و دارای جنسی از نقره یا فلزهای دیگر است، در سال ۱۸۳۲ توسط تئوبالد بوهم آلمانی در شهر مونیخ با عنوان فلوت مدرن که به فلوت کلیددار هم معروف شد، تکمیل و به همگان عرضه شد.
برخی از سازها برای شروع کار مناسب تر هستند. اگر میخواهید با آنها آشنا شوید مقاله چه سازی برای کودکان مناسب است را مطالعه کنید.
معرفی انواع فلوت
یکی از سوالات متداول هنرجویان این است که “چند نوع فلوت وجود دارد؟“. فلوت از جمله سازهایی است که مدلهای متنوعی دارد و همه آنها قادر به اجرای نتهای مشترکی هستند. تفاوت فلوتهای مختلف با یکدیگر، در نوع طراحی سر فلوت (بخش دهانی) و میزان نفس لازم برای نواختن آنهاست. در ادامه شما را با هر یک از انواع ساز فلوت و صدای انواع فلوت بیشتر آشنا میکنیم:
- فلوت ریکوردر
باید بدانید که این فلوت (که به آن فلوت انگلیسی نیز گفته میشود)، یکی از ابتداییترین مدلهای انواع فلوت ها، این ساز است که میتواند برای هنرجویان مبتدی و همچنین کودکان گزینه بسیار مناسبی برای شروع یادگیری باشد. فلوت رکوردر بر خلاف سایر انواع ساز فلوت که از پهلو نواخته میشوند، به صورت مستقیم نواخته میشود و همین امر نواختن آن را آسانتر میکند. جنس بدنه این ساز عموما از فلز (استیل) است. قیمت فلوت فلزی با توجه به نوع طراحی آن کمی متفاوت است.
انواع فلوت ریکوردر عبارتند از:
- سوپرانو: صدای بسیار زیری دارد و برای نواختن آهنگهای شاد مناسب است.
- آلتو: پس از مدل سوپرانو، متداولترین نوع فلوت میباشد. تفاوت فلوت ریکوردر آلتو و سوپرانو در این است که صدای آن در مقایسه با نوع سوپرانو اندکی بمتر است.
- تنور (Tenor): از ویژگیهای این مدل میتوان به صدای بم و قیمت بسیار زیاد آن اشاره کرد.
- مدل بیس: فلوت باس صدای بمی دارد و برای ملودیهای غمگین مناسب است.
- فلوت کلید دار (بوهم)
انواع فلوت کلید دار که با نامهای فلوت بوهم، کنسرتی و یا فلوت مدرن نیز شناخته میشوند، نسخه حرفهایتری از فلوت رکوردر هستند و عموما برای نوازندگانی مناسباند که با اصول و تکنیکهای ابتدایی نواختن این ساز آشنا هستند. روی بدنه این فلوت کلیدهای متعددی قرار گرفته است که برای دست راست و چپ طراحی شده و با استفاده از آن میتوان هوای دمیده شده در فلوت را به صورت نتهای متفاوتی تولید کرد.
مدلهایی از این فلوت که برای افراد مبتدی طراحی شدهاند، از جنس روی و مس با روکش نقره است و به همین دلیل وزن بسیار کمی دارد. اما مدلهای حرفهای این ساز عموما از جنس نقره طراحی میشوند. طول فلوت کلیدی حدود ۷۰ سانتی متر و وزن آن نیز حدود ۶۰۰ گرم است.
- فلوت چوبی
فلوت چوبی ایرانی، فلوتی است که به نام فلوت عربی نیز شهرت دارد. نواختن انواع فلوت چوبی کمی دشوارتر از انواع فلوت کلید دار است و به همین دلیل برای نوازندگان حرفهایتر مناسب میباشد. اگر به نواختن موسیقیهای ایرانی، عربی، هندی و یا ترکی علاقمند هستید، پیشنهاد میکنیم به سراغ این نوع فلوت بروید.
- پن فلوت سرخپوستی
انواع فلوت سرخپوستی از 14 تا 18 نی چوبی به هم چسبیده ساخته شده است که سرِ این نیها از یک سو بسته بوده و از سوی دیگر باز است تا نوازنده بتواند با دمیدن هوا در آن، ساز را بنوازد. نیهای این ساز عموما از جنس چوب و یا بامبو است. پن فلوت از جنس بامبو در مقایسه با نوع چوبی آن ظریفتر بوده، صدای آن به هنگام نواختن گرمتر است و چون نیاز به حجم هوای کمتری برای اجرای نتها دارد، یادگیری آن برای هنرجویان مبتدی آسانتر خواهد بود.
پن فلوت ساخته شده از چوب با کیفیت بامبو ظرافت بیشتری دارد، سبکتر بوده و به حجم هوای کمتری برای نواختن نیاز دارد؛ به همین دلیل برای افراد مبتدی گزینه بسیار خوبی است. اما پن فلوت سرخپوستی چوبی وزن بیشتری دارد، به همین دلیل کنترل آن به هنگام نواختن دشوارتر است. همچنین نیاز به حجم هوای بیشتری برای اجرای صحیح نتها دارد. بنابراین برای نوازندگان حرفه ای گزینه مناسبتری خواهد بود.
راهنمای خرید بهترین فلوت
بهترین فلوت ریکوردر
این ساز که به فلوت انگلیسی نیز معروف است، دارای چهار نوع سوپرانو، آلتو، تنور و باس میباشد. فلوت ریکوردر از جنس چوب و پلاستیک بوده و در عین حال از سادهترین انواع فلوت است که معمولاً برای آموزش کودکان و هنرجویان مبتدی از آن استفاده میشود. برخی از بهترین مدلهای این ساز عبارتاند از:
- فلوت ریکوردر یاماها مدل YRS 23
این مدل از فلوت ریکوردر که سوپرانو است، یکی از بهترین انتخابها برای هنرجویان مبتدی بوده که برای آموزش پایه موسیقی (ارف) توصیه میشود. عموما بهترین فلوت مبتدی، فلوت سوپرانو است، زیرا کوک صحیح و استانداردی دارد و یادگیری و نواختن آن را بسیار آسان میکند. جنس فلوت رکوردر یاماها از از پلاستیک محکم و بادوام ABS است. همچنین این ساز برای دو مدل انگشت گذاری باروک و آلمانی طراحی و ساخته شده است.
برای آشنایی با بهترین کیبورد موسیقی مقاله بهترین کیبورد موسیقی مطالعه نمایید.
اگر نمی دانید چه سازی برای شما مناسب است، ما در مقاله چه سازی مناسب من است به شما کمک می کنیم یک ساز مناسب انتخاب کنید.
- فلوت ریکوردر سوزوکی مدل Srg 405
این مدل از فلوت سوزوکی نیز از برترین انتخابها برای هنرجویان مبتدی است. سیستم در نظر گرفته شده برای این فلوت سوپرانو، ژرمن بوده که برای شروع یادگیری بسیار مناسب است. جنس پلاستیک به کار رفته در ساخت این ساز، ABS بوده که در برابر تغییرات آب و هوایی و ضربههای احتمالی مقاوم است.
- فلوت ریکوردر نووو مدل N310G
این فلوت که دارای سیستم ژرمن میباشد، ضد آب است. این فلوت در دو نوع انگشت گذاری آلمانی و باروک طراحی و تولید شده است و برای هنرجویان مبتدی و تازه کار، گزینه بسیار مناسبی است. جنس بدنه این ساز از پلاستیک ABS است.
اگر به دنبال خرید یک پیانوی مناسب برای شروع یادگیری آن هستید، مقاله بهترین پیانو دیجیتال برای شروع را از دست ندهید.
بهترین مارک پن فلوت
این فلوت متشکل از 14 تا 18 نی است که به ترتیب طول و یا قطر در کنار هم قرار میگیرند. این ساز توانایی تولید نواهای زیر و بم را دارد و به فلوت سرخپوستی نیز شهرت دارد. پن فلوت ساخته شده از جنس چوب بامبو، در مقایسه با مدل چوبی آن، ظرافت بیشتری دارد و یادگیری آن برای هنرجویان مبتدی آسانتر است. یکی از بهترین مارک پن فلوت عبارت است از:
برای آشنایی با گیتار برقی، مطالعه راهنمای خرید گیتار الکتریک را از دست ندهید.
- پن فلوت شوارتز مدل 18 لوله
یکی از بهترین فلوت سرخپوستی جهان، برند شوارتز است که از جنس چوب بامبو و آناناس ساخته شده است. این ساز امکان اجرای نت را به صورت کاملا دقیق و حرفهای دارد. همچنین شایان ذکر است که مدل 12 لوله این پن فلوت نیز در بازار موجود است که امکان اجرای 12 نت را دارد.
برای آشنایی با بهترین پیانو ها مقاله بهترین برند پیانو را مطالعه نمایید.
بهترین فلوت کلیددار
فلوت کلید دار که به آن “فلوت بوهم” هم گفته میشود. در ارکستر سمفونیکها مورد استفاده قرار گرفته و جنسی از فلز نقره، تیتانیوم یا پلاتین دارد. فلوت کلیددار دارای کلیدهای متفاوتی برای کنترل نت و تولید صداهای مختلف است. این مدل فلوت به صورت اریب نواخته میشود و نوازنده باید آن را در راستای شانههای خود قرار دهد. از محبوبترین مدلهای این ساز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فلوت کلیددار یاماها مدل YFL-212
اگر قصد شروع یادگیری این ساز را دارید، فلوت کلیددار یاماها میتواند انتخاب بسیار مناسبی برای شما باشد. جنس بدنه این ساز از نقره نیکلی (ورشو) بوده و طراحی کلید سُل آن، غیر خطی است.
سازهای کوبه ای انواع مختلفی دارند که میتوانید در مقاله انواع ساز کوبه ای جدید با آنها آشنا شوید.مقاله مورد نظر را مطالعه نمایید.
نمیدانید چه گیتاری را انتخاب کنید؟ مقاله راهنمای خرید گیتار را از دست ندهید.
- فلوت کلید دار زک مدل Standard
فلوت کلیددار استاندارد زک یکی از بهترین مارک فلوت کلیددار برای شروع یادگیری است. جنس روکش بدنه آن از نیکل بوده و صدایی بسیار دلنشین دارد. فلوت چوبی
از رایجترین مدلهای فلوت است و در کشورهای مختلف نواخته میشود، تنها شکل ساخت و تعداد سوراخهای آن متفاوت است. این ساز در ایران نیز نواخته میشود که البته به آن فلوت عربی نیز میگویند.
اگر ارگ انتخاب شماست و قصد آشنایی بیشتر با آن را دارید، مقاله بهترین مارک ارگ را از دست ندهید.
فلوت راک
این مدل فلوت در موسیقی راک مورد استفاده قرار گرفت و توانست طرفداران بسیاری را نیز به خود جذب کند. علاوه بر فلوتهایی که نام برده شد، انواع دیگری از فلوت، همچون فلوت چینی، فلوت هندی و … نیز وجود دارد که در دنیای موسیقی از نوای آن بهره گرفته میشود.
نکاتی که برای خرید بهترین فلوت باید بدانید
چگونه یک فلوت خوب بخریم؟ همانطور که گفته شد، ساز فلوت مدلهای متنوعی دارد که میتواند انتخاب فلوت مناسب برای شروع یادگیری و حتی خرید فلوت حرفه ای را برای شما کمی دشوار کند. در ادامه شما را با برخی از مهمترین نکاتی آشنا میکنیم که میتوانید با در نظر گرفتن آنها به عنوان راهنمای خرید بهترین فلوت، انتخاب مناسبتری داشته باشید.
1) جنس فلوت
جنس فلوت روی صدایی که از آن خارج میشود، اثر میگذارد. فلوت از جنس نقره یکی از بهترین و پرطرفدارترین انواع این ساز است. فلوت رز گلد نیز به دلیل صدای بسیار دلنشین آن میتواند انتخاب مناسبی باشد. فلوتها حتی میتوانند از جنس تیتانیوم یا پلاتین هم باشند.
همچنین در انتخاب جنس فلوت، خوب است که به شرایط آب و هوایی محل سکونت خود نیز توجه کنید؛ برای مثال اگر قصد خرید پن فلوت سرخپوستی را دارید، بهتر است بدانید که پن فلوت ساخته شده از بامبو، در مناطق گرمسیری و با قرار گرفتن در معرض نور خورشید، امکان دارد استحکام خود را از دست بدهد.
2) سطح مهارت نوازندگی
بهترین فلوت که برای افراد مبتدی طراحی میشود، مسلماً با فلوتهای حرفهای متفاوت است. اگر به تازگی قصد دارید یادگیری این ساز را شروع کنید، بهتر است به سراغ فلوتهایی بروید که سبک هستند و برای نواختن به هوای کمتری نیاز دارند. فلوت ریکوردر میتواند انتخاب مناسبی برای این دسته از نوازندگان باشد. اما اگر نوازنده فلوت حرفه ای هستید و یا قصد ارتقای ساز خود را دارید، سایر انواع این ساز نیز میتوانند با توجه به سطح مهارت و علاقه شما، گزینههای خوبی باشند.
3) سلامت قطعات و بدنه ساز
تمام قطعات فلوت را به دقت بررسی کنید. ممکن است خراشهای مویی و بسیار کوچکی روی آن ببینید که میتوانند از کیفیت صدای فلوت و نتهای آن به هنگام نواختن، بکاهند. همچنین تمام قطعات باید در جای خود قرار گرفته باشند و چیزی از آنها کم نباشد.
4) ساز خود را امتحان کنید
پیش از خرید، حتما انواع فلوت را بنوازید و مطمئن شوید که تمام نتها به درستی اجرا میشوند. در صورتیکه مبتدی هستید و در نواختن ساز تسلط کافی ندارید، بهتر است حتماً همراه با یکی از دوستان و یا استاد موسیقی خود برای خرید بهترین فلوت اقدام کنید تا او بتواند با نواختن ساز، به صحت نتهای اجرا شده پی ببرد و شما نیز با گوش فرا دادن به آن، مطمئن شوید که صدای ساز به دلتان مینشیند.
5) مهارت نفس گیری
یکی از نکات مهمی که پیش از خرید ساز فلوت باید بدانید، این است که برای نواختن آن باید از دمیدن نفس خود در ساز استفاده کنید. فلوت مناسب برای شروع یادگیری، فلوتی است که نیاز به حجم هوای کمتری برای نواختن داشته باشد، به همین دلیل بهتر است برای شروع به سراغ فلوت رکوردر و یا پن فلوت سرخپوستی از جنس بامبو بروید. فلوتهای چوبی عموما به هنگام نواختن نیاز به حجم هوای بیشتری دارند و برای نوازندگان حرفهای، گزینه مناسبتری هستند.
6) وزن ساز
به طور کلی هر چه وزن ساز مورد نظر شما کمتر باشد، در دست گرفتن و کنترل آن آسانتر خواهد بود. به همین دلیل اگر نوازندهای مبتدی هستید، بهتر است به سراغ فلوتهای با وزن کمتر بروید. فلوتهای چوبی عموما وزن بیشتری دارند و کنترل آنها نیازمند مهارت بیشتری است.
چنانچه قصد یادگیری سه تار را دارید مقاله آموزش سه تار را به شما پیشنهاد میکنیم.
7) سلامت پد های اسفنجی
زیر کلیدهای فلوت، پدهای رنگی و اسفنجی قرار دارد که باید حفرههای تعبیه شده در آن بخش از ساز را به خوبی بپوشانند. هنگام خرید فلوت توجه کنید که این پدهای اسفنجی کاملا سالم و عاری از هر گونه آلودگی باشند. همچنین این پدها قابلیت تعویض دارند و میتوانید پس از گذشت مدتی آنها را تعویض کنید.
8) ساختار لبه فلوت
جنس قسمت سر فلوت، در کیفیت صدای آن بسیار مهم است. به همین دلیل اگر توانایی خرید فلوت نقره را ندارید، پیشنهاد میکنیم به سراغ فلوتهایی بروید که سری نقره داشته باشند. همچنین توجه کنید که لبه فلوت به گونهای باشد که به هنگام نواختن، لبهای شما را اذیت نکند.
9) سایز حفره های روی بدنه ساز
فلوتهای با سوراخهای باز عموما برای نوازندگان پیشرفته گزینه مناسبی هستند. این مدل فلوتها مقاومت هوای کمتری دارند بنابراین اجرای نتها به کمک آنها آسانتر خواهد بود. در این نوع فلوت ممکن است نیاز داشته باشید که تنظیمات را بهگونهای انجام دهید که از سوراخ باز به سوراخ بسته تغییر کند و سوراخها را با استفاده از انگشتان خود ببندید تا نت مورد نظرتان با کیفیت بهتری تولید شود.
اگر میخواهید با سنتور آشنا شوید و قصد خرید آن را دارید ، مقاله بهترین سنتور ایرانی را مطالعه نمایید.
چنانچه قصد آشنایی با ساز هنگ را دارید، مطالعه مقاله ساز هنگ درام چیست را از دست ندهید.
10) کلید Inline G
کلید inline G روی صدا تأثیر نمیگذارد و این یک ترجیح شخصی است که بخواهید از آن استفاده کنید یا خیر. این کلید فقط دسترسی به یک کلید را سختتر میکند. اگر دستان کوچکی دارید یا عادت دارید که با کلید جی افست بنوازید، این گزینه برای شما کارآمد خواهد بود.
11) به سراغ ساز های با کیفیت بروید
آیا با ساز ویولا آشنا هستید؟ برای آشنایی بیشتر با این ساز مقاله ساز ویولا چیست را حتما بخوانید.
برای یافتن پاسخ سوال سنتور خوب چی بخرم ، مطالعه مقاله راهنمای خرید سنتور را به شما پیشنهاد میدهیم.
درست که است که باید متناسب با جیبتان خرید کنید اما فلوتهای خیلی ارزان نیز زنگهای خطر را به صدا در میآورند. شک نداشته باشید که این مدل اجناس از کیفیت پایینی برخوردار هستند و امکان دارد شما را از یادگیری ساز دلسرد کنند.
به همین دلیل پیشنهاد میکنیم بودجه خود را صرف خرید یک ساز با کیفیت و با طول عمر بلند مدت کرده و پولتان را هدر ندهید. بهتر است بار اول هزینه بیشتری برای خرید یک ساز با کیفیت پرداخت کنید و از کیفیت بهترین فلوت لذت ببرید تا اینکه پس از مدتی مدام پول تعمیرات بدهید.
معمولاً سازهای ارزان قیمت هنگام نواختن صدای خوبی ندارند و حتی حرفهایترین نوازندهها هم نمیتوانند آن را بنوازند. بنابراین اگر یک نوازنده مبتدی با یک فلوت بیکیفیت شروع به یادگیری کند، ممکن است اعتماد به نفس خود را از دست بدهد و فکر کند به اندازه کافی در این زمینه استعداد ندارد، حال آنکه تمام این مشکلات به دلیل کیفیت نامرغوب ساز است!
12) لوازم جانبی
کیس نگهداری فلوت را به خوبی بررسی کنید تا دچار ایراد یا آسیبدیدگی نباشد. جنس داخل آن باید از مخمل باشد تا به خوبی بتواند از فلوت شما محافظت کند. همچنین مخمل را بررسی کنید تا از جعبه جدا نشده باشد.
در این مقاله شما را با فلوت چیست و انواع فلوت آشنا کردیم و بهترین فلوت ها را برای اینکه راحت تر انتخاب کنید به شما معرفی کردیم. با کمک نکاتی که در این مقاله به عنوان راهنمای خرید فلوت یاد گرفتید میتوانید به راحتی بهترین انتخاب را داشته باشید.
برخی سوالات متداول
1- فلوت چیست؟
فلوت از انواع سازهای بادی است که نوازنده با دمیدن در سوراخی که در سر آن تعبیه شده و همزمان به کمک باز و بسته کردن حفرههایی که روی بدنه آن قرار دارد (با استفاده از سر انگشتان)، آن را مینوازد اما امروزه با تغییر شکل و جنس فلوت، این حفرهها با استفاده از کلیدهایی روی بدنه کنترل میشوند. این ساز بادی از پهلو نواخته شده و نوازنده باید آن را در کنار صورت و در راستای شانه خود قرار دهد.
2- انواع فلوت ریکوردر کدامند؟
سوپرانو/ آلتو/ مدل بیس/ تنور
استادم بهم گفت نباید از همون اول بهترین فلوت رو بگیرم .چون باید با توجه به خصوصیات خورم فلوت رو انتخاب کنم .
تو مقاله شما هم به این موضوع اشارهه شده ممنون.
بله شما با توجه به خصوصیات خودتان باید فلوت مورد نظر خود را پیدا کنید .به عبارتی بهترین فلوت مناسب شما را خریداری کنید.
ممنونم که ما را همراهی میکنید.